Bacteriën en Gezondheid: van Onderzoeken naar Implementeren
Nederland is leidend in onderzoek naar de relatie tussen darmbacteriën en gezondheid. Ten opzichte van andere Westerse landen loopt Nederland achter in het implementeren van de resultaten uit dit onderzoek. Hierdoor mist de Nederlandse patiënt veel potentiele gezondheidsbevordering en de overheid een kans op besparing van ziektekosten.
Europa vindt onderzoek naar het microbioom belangrijk. Al meer dan 60 miljoen euro heeft de Europese commissie onder het FP7 framework hier in gestoken. Uit recente vragen binnen de Europese commissie blijkt dat onderzoek naar de rol van de microbiota in gezondheid en ziekte nog steeds grote belangstelling geniet. Niet onterecht want verstoringen in het microbioom worden steeds vaker in verband gebracht met de ontwikkeling van metabole aandoeningen zoals obesitas, diabetes type 2, laaggradige ontstekingsziekten en vermindering van bijwerkingen van antibiotica.
Nederland loopt voorop op het gebied van onderzoek naar het microbioom. Met baanbrekende studies in researchcentra zoals het WUR, AMC, VUmc en MUMC+ kan Nederland zich een terechte koploper op dit gebied noemen. Een voorbeeld hiervan is de succesvolle behandeling van patiënten met recidiverende Clostridium difficile-infecties door middel van donorfeces in het AMC. Wereldwijd behoort Nederland tot de top met deze vorm van fundamenteel en experimenteel onderzoek.
Echter, het grootste gezondheidseffect wordt pas bereikt als ook implementatie van deze onderzoeksresultaten plaats vindt. Dit blijkt in Nederland in mindere mate te gebeuren. Zo worden bijvoorbeeld Cochrane rapporten die laten zien hoe specifieke probiotica korte en lange termijn verstoringen in de microbiota als gevolg van antibiotica gebruik kunnen reduceren nauwelijks opgepakt. Het blijkt dat nog maar weinig Nederlandse artsen probiotica voorschrijven naast het gebruik van antibiotica. Op dit moment worden in buitenlandse zorginstellingen extra kwaliteit van leven gewaarborgd in combinatie met een financiële besparing door het gebruik van probiotica naast antibiotica onder andere door vermindering van Clostridium difficile infecties.
Wat zijn de redenen dat de Nederlandse patiënt niet profiteert van onze leidende rol in kennis over darmbacteriën? Waarom wordt er wel geïnvesteerd in kennis, maar niet in de toepassing daarvan?
Nu het kabinet op verzoek van D66 heeft besloten om meer geld in kennisontwikkeling te stoppen is het te hopen dat het gat tussen wetenschap en kunde op het gebied van de microbiota hiermee gedicht gaat worden.
Meer Weten?
Meer weten over voedingssupplementen? In onze nieuwsbrief lichten wij op gezette tijden een onderwerp uit.